82. obljetnica Vrbsko-ruščičkih žrtava

  • Naslovnica
  • 82. obljetnica Vrbsko-ruščičkih žrtava

82. obljetnica Vrbsko-ruščičkih žrtava

20.2.2017. 14:53:38

Danas je polaganjem vijenaca na gradskom groblju u Slavonskom Brodu, Svetom misom u župnoj crkvi u Ruščici i svečanim prijmom za sve goste u mjesnom domu u Ruščici obilježena 82. obljetnica Vrbsko-ruščičkih žrtava.

Na taj dan su protiv Velikosrpskog režima unutar Kraljevine Jugoslavije ustali seljaci iz Gornje Vrbe i Ruščice, ponukani događajima i krvoprolićem u Sibinju, a na što su žandari odgovorili pucanjem u goloruke seljake pri čemu su ubijeni Mirko Milec,  Ivan Martić i Stipo Mirković iz Ruščice te Tomo Vargić, Ivan Borevković i Franjo Borevković iz Gornje Vrbe.
82. godine nakon ovih događaja Hrvatski puk Gornje Vrbe i Ruščice se još uvijek sjeća tih ljudi i njohove žrtve za slobodu, a već četvrtu godinu Općina Gornja Vrba i Općina Klakar zajednički organiziraju obljetnice, izmjenjujući se u domaćinstvu svake godine. Osim toga zajedništvo u ovim bitnim povijesnim događajima za hrvatski narod pokazalo se i prije dvije godine kada su zajednički općine Gornja Vrba i Klakar te Grad Slavonski Brod i Županija Brodsko-posavska obnovili spomenik Vrbsko-ruščičkim žrtvama koji se nalazi na groblju u Slavonskom Brodu.