Obilježena 83. obljetnica stradanja Vrbsko-ruščičkih žrtava

  • Naslovnica
  • Obilježena 83. obljetnica stradanja Vrbsko-ruščičkih žrtava

Obilježena 83. obljetnica stradanja Vrbsko-ruščičkih žrtava

22.2.2018. 11:42:56

U utorak 20. veljače 2018. godine obilježena je 83. obljetnica Vrbsko-ruščičkih žrtava polaganjem vijenaca na gradskom groblju u Slavonskom Brodu, Svetom misom u crkvi Sv. Nikole biskupa u Gornjoj Vrbi i svečanim prijmom za sve goste u mjesnom domun u Gornjoj Vrbi.

I ove godine su općine Gornja Vrba i Klakar zajednički organizirale obilježavanje ove obljetnice i tako se nastavila tradicija zajedništva u sjećanju na žrtve koje su prije 83 godine stradale u borbi za slobodu Hrvatskog naroda.

Na taj dan prije 83. godine su protiv Velikosrpskog režima unutar Kraljevine Jugoslavije ustali seljaci iz Gornje Vrbe i Ruščice, ponukani događajima i krvoprolićem u Sibinju, a na što su žandari odgovorili pucanjem u goloruke seljake pri čemu su ubijeni Mirko Milec, Ivan Martić i Stipo Mirković iz Ruščice te Tomo Vargić, Ivan Borevković i Franjo Borevković iz Gornje Vrbe.

Na spomen ovih žrtava vijence su na spomenik na gradskom groblju položili predstavnici Općine Gornja Vrba načelnik Ivan Vuleta i zamjenik načelnika Danijel Odobašić, zatim predstavnici Općine Klakar, Grada Slavonskog Broda, Županije Brodsko-posavske te predstavnici političkih stranaka.